KURUMSAL
KURUMSAL
İTOSB CAMİİ Hizmete Girdi
İTOSB CAMİİ Hizmete Girdi
  • Bölgemizde 2006 yılında, 17 firma faaliyetteyken,  çalışanların cami ihtiyacı için bir camimiz bulunmamaktaydı. Aynı yıl, bu konudaki çalışmalara, OSB'mizin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bilal Hancı öncülüğünde, yaklaşık 450 kişiye hizmet vermek üzere küçük bir cami tasarlanmış ve bu küçük camimiz aynı yılın ekim ayında hizmet vermeye başlamıştır.
  • Küçük Camimizin kapasitesi, artan doluluk oranına bağlı olarak yetersiz kaldığı gibi, çevre organize sanayi bölgelerinden de katılımın çok olması sebebiyle yeni bir cami yapılması konusunda çalışmaların yapılması zorunlu hale gelmiştir.
  • Küçük camimizin de yapımına öncülük eden Organize Sanayi Bölgemizin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Recep Bilal Hancı, bu konuda da öncü yaklaşımlar yaparak 3.500 kişilik yeni bir caminin yapımı için ilk adımların atılmasını sağlamıştır.
  • İlk iş olarak 2010 yılında Cami binası ve minaresinin yapılması için 7.000m²’lik alanda Sn. Recep Bilal HANCI’nın tespitiyle zeminin balçık olması ve fore kazık uygulaması için alınan fiyat tekliflerinin çok yüksek olması nedeniyle Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal Hancı tüm maliyetlerini üstlenerek zemin sağlamlaştırma çalışmalarına başlamıştır.
  • Zemin sağlamlaştırma çalışmaları sürdürülürken, Camimizin derneğinin kuruluşu da 13/12/2011 tarihinde gerçekleşmiş ve Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımızın prensipleri gereği elden bağış alınmayarak kuruculardan ve bağışçılardan alınan bağışların tamamı açılan banka hesabında toplanmaya başlanmıştır.
  • Zemin sağlamlaştırma çalışmalarına ilk etapta 7000 m²’lik alandaki 70.000 m³ çamurlu malzeme boşaltılarak başlanmış ve tabii zeminden 10 metre derinliğe inilmiştir.
  • Yine  Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal HANCI’nın tasarladığı ve statik hesaplar yaptığı emsali olmayan Minarenin 18 Metre toprak altında C30 beton, 10 metre de toprak üstü C35 beton çift demir donatı kullanılarak, minarenin temeli betonarme olarak yapılmıştır.
  • Camimizin minaresinin temeline toprak altı, toprak üstü toplam 820 m³ beton, temel bağlantı betonuna 75 ton inşaat demiri kullanılmıştır.
  • Bu çalışmaların yanı sıra,  Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Recep Bilal Hancı çelik konstrüksiyon olmasına karar verdiği ve tasarımını yaptığı minarenin yapım çalışmalarını başlatmıştır. 
  • 2 Adet şerefesi toplam 43 metre uzunluğunda olan çelik konstrüksiyon minare, üzerine oturacağı 4 metresi konik kısımdan oluşan 10 metrelik beton bölümle birlikte toplam 43 metre yüksekliğinde olmak üzere tasarlamıştır.
  • Toplam 28 TON çelik malzeme kullanılan minare karkası ayrıca fabrikasında otomatik kumlama yapıldıktan sonra epoksi ile astarlanmıştır.
  • Kaplama ve boya çalışmalarının yapılması için  Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız OSB’mizde geçici süreli bir tesis kiralamış ve yapılacak çalışmalar için OSB’ye getirilmesi büyük bir özenle yapılan kulenin nakliyesi de trafiğin aksamaması için gece yapılmıştır.
  • Vinçlerin yardımıyla 4 Adet ve yerden 1 metre yükseklikte yapılan sehpalar üzerine konulan minarenin ana taşıyıcı gövdesi,  hareket ettirilmeden boyanması, kompozit panel ile kaplanması ve led aydınlatmasının montajı yapılacak şekilde tasarlamıştır.
  • Minarenin ana kolonları 30 yıl sorunsuz kullanım süresi olan oto boyası ile boyanmıştır.  Epoksi astar atılmış minarenin boya öncesi temizliği ve çelik astarı yapılmış, daha sonra da macunu yapıldıktan sonra düzgün yüzey elde edildiği kontrolü yapılarak son kat boyası krem rengi olarak tamamlanmıştır.
  • Minare içerisinde 4 metre aralıklarla yapılan çelik dinlenme platform ve merdivenler ile minarenin en yüksek yerine ulaşabilecektir. Ana taşıyıcı olan 20x20 profillerin düşey her iki yanı şerefelerde yatay iki sıra olmak üzere 650 metre dış ortama dayanıklı led aydınlatma ve 75 led adet trafo kullanılmıştır.
  • Çelik Konstrüksiyon minarenin beton kaideye bağlantısını yapabilmek için 10 metre yüksekliğindeki üst kısmına 70 cm kalınlığında radye temel yapılarak metrik 30 çapında 32 adet ankraj civatası monte edilmiştir.  Statik hesabı 200 km/saat rüzgar yüküne göre yapılmıştır.
  • Kaidenin 4 köşesinin aydınlatması led aydınlatmalar ile yapılmış, 6 metre yüksekliğin aydınlatılması kaide altından, konik olan 4 metre yüksekliğin aydınlatılması da,  çelik konstrüksiyon led aydınlatma yuvaları oluşturularak sağlanmıştır.  4 adet aydınlatma da üst kısmı aydınlatmak için kullanılmıştır. Kaidenin tabanı da cephede kullanılan traverten ile kaplanmıştır.
  • Boya, led ve kaplama işleri tamamlanmış olan minare 2 vinç yardımıyla sehpaların üzerinden taşıyıcı aracın üzerine konularak montaj alanına getirilmiştir.
  • Burada 2 vinç, yatay haldeki minarenin iki ucundan tutarak birisi yukarı diğeri aşağı hareketle, minare montaj edilecek şekilde dik hale getirilmiş ve yerine konulan minarenin çelik Kolonları kontra somunlar ile beton kaide üzerine monte edilmiştir.
  • Paratoneri takılmış, kaplama ve boyası bitmiş olan külahın da yerinde sepetli vinç yardımı ile minarenin üst kısmına bağlantıları yapılıp,  üstüne hilali takılmıştır.
  • Çevre yeşili ve doğallığa da oldukça önem veren Sn. Recep Bilal HANCI minarenin altından ana yola kadar uzanan bir doğal şelale yaptırmıştır. Yine özel bitkilerle dekore edilen peyzajı, tasarımı ve aydınlatmasıyla fark yaratmıştır. 15 metre uzunluğundaki bu şelale boyunca insanlar yürüyerek cami alanına ulaşmakta her mevsim bu alandaki su sesleri ile rahatlayarak boş vakitlerinde dinlenmektedir.
  • Caminin inşaa edileceği alanın hazırlanması da dahil olmak üzere, minarenin temeli, çelik konstrüksiyon minarenin yapımı, minarenin tam altında başlayarak süs havuzu ile 15 metre uzunluğu bulunan doğal şelale ve peyzaj işleri Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal Hancı’nın bağışı olarak yaptırılmıştır.
  • Zemin Etüdü yapılıp gerekli değerleri taşımadığı görülen alan bina temel alt kotuna gelene kadar yaklaşık 16 mt yükseltilmesi için kontrollü dolgu ve kompaksiyon yöntemi kullanılıp plaka basınç testi yapıldığı ve gerekli zemin değeri yakalandığı görüldükten sonra kış şartları olmasına rağmen binanın kaba inşaat kısmı 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.
  • Kaba inşaatta yaklaşık 400 ton demir, 3500 m3 beton kullanılan yapı, Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal HANCI tarafından modern çizgiler taşıyacak şekilde tasarlanmıştır ve bu aşamaya kadar yapılan çalışmalar için Cami derneğimizin bütçesinden hiçbir harcama yapılmamıştır.
  • Geniş merdivenlerden çıkıldıktan sonra açık avlusunda 30 mt yürünerek ulaşılan caminin 15 metre yüksekliğindeki son cemaat alanından girildikten sonra 5 metre tavan yüksekliği olan koridorun sonunda 24 metre cam tavanlı ana bina alanına ulaşılması her safhasında insan da yüksekliklerin değişmesi ile farklı hissiyatlar yaratmaktadır.
  • 200’lük 12 mt’lik profiller kullanılarak oluşturulan ve 400 m2’ye oturan cam çelik çatı korozyona dayanım için kumlama ve epoksi astar ve boyama yöntemi ile korumaya alınmıştır.
  • Şantiyede zeminde gaz altı kaynak yöntemi ile imalatı yapılan bu çatı 200 tonluk vinç ile 20 mt yukarıdaki 8 adet betonarme kolon üzerine yerleştirilip yine aynı yöntemle montajı tamamlanmıştır.
  • Çelik çatı üzeri skylight sistemi alüminyum profil ve de temperli lamine renkli ısıcam ile kaplanıp en üst noktasına da içerideki hava sirkülasyonunu ve iklimlendirmeyi kontrol edebilmek için haraketli menfez ile tamamlanmıştır.
  • Gerek girişdeki gerekse yanlardaki kolonlar dış mekan led aydınlatmaları ile aydınlatılıp farklı bir efekt oluşması sağlanmıştır.
  • Bina ve çevre aydınlatmalarında kullanılan armatürler ve ledler özel tasarım olup tasarruflu ve uzun süre kullanıma uygun olarak seçilmiştir.
  • Çelik taşıyıcı alt kısımları ana taşıyıcıların alttan görünen kısımları pleksi olacak U şeklinde büküm yapılmış galvaniz gövdelerin içerisine uzun ömürlü şerit ledler konularak tavan  aydınlatma yapılmış ve yan kısımları da doğal ahşap kaplamalı mobilya ile dekoratif bir görüntü oluşturulmuştur. Kubbenin Göbeğinde 2.50x2.50 ölçülerinde yapılmış olan gizli aydınlatmalı ahşap pano üzerine altın varak ile yazılmış ALLAH (C.C.) hat yazısı hem tavandaki birleşim noktasını kapatmış hem de gökyüzünü izleyebildiğimiz cam kubbemizde manevi bir his oluşturulmuştur.
  • Modern çizgiler taşıyan cami halımız öncesi düzeltilen şap betonu üzerine silikon ısıtma plakaları konulmuş bu sayede camimizin doluluk oranına göre istediğimiz kadar saf yerden ısıtma ile anında ısıtılabilmesine imkan verilerek enerji kayıplarının önüne geçilmiştir.
  • Atriuma bakan cephelerde görsel dekorasyonu bozmayacak şekilde emniyet için Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal HANCI'nın tasarlayarak yaptığı 10 ve 15 mm sac plakaların kullandığı 110 cm yüksekliğinde 2x8 mm temperli lamine cam korkulukları yine Sn. Recep Bilal HANCI yaptırmıştır.
  • Atrium kenarı kolonlar 18 mm kontra üzerine doğal ahşap kaplama yapılıp cilalanarak cami içerisinde doğal görüntü korunmuş modern camimizin içerinde loş bir ortam oluşturulmuştur
  • Tavan aydınlatmalarında bölgesel oluşturulan ve içerisinde mekanik  elektrik ve ses ekipmanlarının gizlendiği  alçı plaka havuzlar en direk led aydınlatma yapılıp orta kısımları cnc perfore edilmiş ahşaplar monte edildikten sonra 2,5 cm çaplı  uzun süre kullanımlı ve led  armatürle yardımı ile aydınlatmalar tamamlanmıştır.
  • Mihrap ve kürsü klasik görüntüden uzak tasarlanmış ve ahşap, lamine cam ve endirekt led aydınlatma kullanılarak dikkat çekici bir hale getirilmiştir. Bu sayede hem cami içerisinde cemaat bölünmemiş olup hem de klasik mimari yerine simetrik olarak modern mimari ile harmanlanmış cam kubbe altında ferah ve  geniş bir alan oluşturulmuştur.
  • Asma kata çıkış merdivenleri yine kontra üzerine kaplanmış doğal ahşap kaplamanın cilalanarak montajı ve rıhları da traverten doğal taş ile yapılarak tamamlanmış olup korkulukları yine temperli lamine  cam yapılmıştır.
  • Merdiven altlarında elektrik, ses ekipmanları bulunduğu özel alanlar oluşturulmuş bu sayede tamamı otomatik olan sistemlere yetkisiz kişilerin ulaşımının önüne geçilmiştir.
  • Cami ana kapısı 5.00x5.00 metre ölçülerinde taşıyıcısı çelik konstrüksiyon olan ve 400 kg taşıma kapasiteli ithal sürgü raylarının kullanıldığı çift yöne kayar kapı tasarlanmış olup yoğun kullanımın olmadığı zamanlar için de ana kapının sağ ve solunda 2 adet 100x240 ölçülerinde ahşap kapı olarak tasarlanıp üretilmiştir.
  • Birçok camide dikkat edilmeyen yangın önlemlerine de camimizde dikkat edilmiş olup caminin 2 köşesine de 2 adet yangın kaçış kapısı yapılmıştır. Ayrıca erken uyarı sistemleri caminin her noktasına yerleştirilmiş olup gerekli önlemler alınmıştır.
  • Cami alanına Giriş 26x35 mt ölçülerindeki açık alandan yapılmakta olup geniş basamaklı ve rıhları led ile aydınlatılan merdivenler ile birlikte engellilerin rahat kullanımı, bina temizliği ve tamirat araçlarının kullanabileceği rampa aracılığı ile yapılmaktadır.
  • Bu alan ile birlikte bina çevresindeki bakım için kullanılacak tretuvar alanları ile su basman alınları bazalt ve yakılmış granit doğal taşlarının kombinasyonu ile kaplanmıştır.
  • Binanın 2.40 metre yüksekliğindeki cephesi de yine bazalt ve granit doğal taş kaplama yapılmış olup kaplama sistemi mekanik ve yapıştırıcı yardımı ile güvenli hale getirilmiştir.
  • Cephe kaplaması ve şeffaf cepheler, statik hesaplamaları yapılmış alüminyum profil kesitleri ve antipas yapılmış, kaynak yerleri boya rötuşları tamamlanmış çelik profil taşıyıcılar ile yapılmıştır.
  • Tüm iklimlendirme çalışmaları da özenle yapılan 3500 kişilik camimizde merkezi sistemli 21 adet döşeme tip klima, 12 adet kaset tip klima, 2 adet split tip klima ve 30 adet jet nozullarla ısıtma ve soğutma ihtiyacını, hoş bir iç ortam iklimini, cihazlardaki yalıtım sayesinde sessizce gerçekleştirmektedir. Kullanılan son teknoloji klima santralleri ile 500 HP’lik soğutma ve 550 Hp’lik ısıtma kapasitesi oluşturulmakta ve kullanılan invertör tip üniteler sayesinde enerji verimliliği sağlanarak, ihtiyaç duyulan kapasiteyi en hassas şekilde ayarlamaktadır.
  • Güçlü kompresörleri sayesinde istenildiği anda istenilen ısı yakalanır ve bu ısının her noktaya ulaşması sağlanarak homojen sıcaklık dağılımı ve nem oranı stabil, sağlıklı, konforlu bir iç ortam oluşturulur.
  • Ayrıca camimizin büyük olması sebebiyle vakit namazlarında kullanılması amacıyla camimizle aynı teknik özelliklere sahip bay ve bayan mescidi ayrı olmak üzere 150 kişilik mescit inşaa edilmiştir.
  • Bay ve bayan ayrı tuvaletinin bulunduğu doğal hava ve ışığın girdiği şadırvanımızda camimizle birlikte hizmete açılmıştır. 20 adet abdest alma alanıyla artema ürünlerin kullanıldığı şadırvan ve tuvaletlerimizde merkezi sistem Sıcak su tesisatı da ayrıca çekilmiş olup kağıt havluluklar çöp kovaları da paslanmaz ürünlerden seçilmiştir.
  • Yeni camimiz ile birlikte OSB’mize erkek-kadın ayrı ayrı tuvaletlerde OSB’mize kazandırılmıştır.
  • Sanayicilerimizden gelen yoğun talepler üzerine şadırvan binasının bir kısmı büfe ve kafeterya alanı olarak ayrılmıştır. Bu alanda hızlı tüketim ürünleri, bisküvi, pastane ve market ürünleri bulunmaktadır.
  • Doğal peyzaj ile süslenen bahçe alanında kamelyalar, banklar ve çeşitli süs bitkileri bulunmaktadır. Ayrıca şadırvanın teras alanı da yine büfe müşterileri için ayrılmış olup burada 250 kişi oturma kapasiteli bir alan oluşturulmuştur.
  • Ayrıca OSB’miz çalışanları düşünülerek kafeterya alanı karşısında 6.000 m2’lik İTOSB Meydan Parkı oluşturulmuştur. Farklı ebatlarda 10 adet kamelya ve birçok oturma grubunun yer aldığı bu alanda tüm çalışanlar huzurlu bir şekilde istirahat etmekte ve yine bu alan yerleştirdiğimiz spor aletlerinde spor yapmaktadır. Doğal peyzajı ile insanlara huzur veren meydanımızda zaman geçiren insanların mutluluğu en büyük kazancımız olmuştur.
  • Cami giriş sol tarafta inşaa edilen İmam odası duvarlarında caminin yapım sürecini takip edebileceğiniz resimler sergilenmekte ve gelecek nesillere aktarılmaktadır.
  • Tüm malzemeleri TSE ve İSO standartlarına uygun camimizin başta tüm projeleri, hafriyat ve zemin sağlamlaştırma çalışmaları, vakit namazlarının kılınacağı 150 kişilik mescit,  bay ve bayan wc'li modern şadırvanı, 16.000 m2'lik peyzaj ve otopark alanı tasarımı ve tüm maliyetleri, 43 metre yüksekliğindeki çelik minaresi ve temeli dahil beton kaidesini tek başına üstlenen ve kalan toplam cami maliyetinin 4'te 3'ünü karşılayan Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Recep Bilal HANCI'ya teşekkür ederiz.