HABERLER
HABERLER
TEKNOLOJİK LİSE İTOSB MTAL
TEKNOLOJİK LİSE İTOSB MTAL

2007’de İstanbul’da OSB’ler içindeki ilk MTAL (Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) olarak açılan İTOSB MTAL, yüksek teknolojik donanımı ve teknik imkanlarıyla dikkat çekiyor. 500 öğrencinin eğitim gördüğü okul, Okul Sanayi İş Birliği Modelinin de öncüleri arasında yer alıyor.

TEKNOLOJİK LİSE İTOSB MTAL

“Meslek lisesi memleket meselesi” sloganıyla yola çıkarak 2007’de İstanbul’da OSB’ler içindeki ilk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni açan İstanbul Tuzla OSB’de (İTOSB), bu konuda öncü bölgeler arasında yer alıyor. İTOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İTOSB MTAL), 3 bin 500 metrekarelik alanda 1 okul müdürü, 4 müdür yardımcısı, 35 öğretmen, memur ve hizmetlilerden oluşan geniş kadrosuyla 500 öğrenciye eğitim veriyor. Makine Teknolojisi Alanı’nda Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC), Metal Teknolojileri Alanı’nda Kaynakçılık, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı’nda Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri dalında eğitim veren İTOSB MTAL, yüksek teknolojik donanımı ve teknik imkanlarıyla dikkat çekiyor.

ENDÜSTRİ 4.0’A UYGUN İTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bilal Hancı, İTOSB MTAL’de CAD CAM Laboratuvarı, CNC Atölyesi, Endsütriyel Otomasyon Atölyesi, Mekanik Atölye, Soğuk Şekillendirme Atölyesi, Kaynak Atölyesi ve 3D-PLC Atölyesinin yer aldığını belirterek okulda ayrıca son teknoloji kaynak makinelerinin bulunduğu Metal Teknolojileri Atölyesi, Metal Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi kurularak ayrı bir binaya taşındığını açıkladı. Okulun Makine Teknolojileri bölümüne alınan son teknoloji makinelerle, OSB’deki sanayicilerini kullandığı makinelere eşdeğer düzeyde bir eğitim verildiğini anlatan Hancı “Endüstriyel Otomasyon bölümümüz ise yeni yapılan yatırımlarla günümüz meslek liseleri arasında endüstri 4.0 teknolojisine uygun en modern atölye ve eğitim alanı haline getirilmiştir” dedi.

SON TEKNOLOJİ CİHAZLAR Başkan Hancı, okulun atölyelerinde ayrıca makine tasarımı, imalatı ve AR-GE çalışmalarında kullanılmak üzere 3 boyutlu 5 eksenli koordinat ölçme cihazı, malzeme analizleri için spektrometre, 3 boyutlu lazer tarayıcı, 3 boyutlu katı modelleme yazıcısı, CNC işlem merkezleri, üniversal freze ve torna tezgâhları, hidrolik abkant pres, hidrolik makas, boru bükme, sac bükme, kordon makinesi, hidrolik giyotin, silindir bükme, punta kaynak makinesi, şerit testere, şanzımanlı matkap, eksantrik pres gibi önemli makine ve ekipmanların yer aldığını dile getirdi. Öte yandan 250 metrekarelik bir atölye binasının Tuzla’da bu işe gönül vermiş bütün öğrencilerin robotik, kodlama ve tasarım faaliyetlerinde kullanması için İTOSB Proje Geliştirme ve Tasarım Atölyesi olarak tahsis edildiğini anlatan Recep Bilal Hancı, “Bu proje ile yeni projeler, yeni tasarımlar ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasını ve ilk önce sanayicilerimizin tesislerinde hayata geçmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

PİLOT OKUL İLAN EDİLDİ  İTOSB MTAL’nin Sanayi Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odasının katkılarıyla proje okul ilan edildiğini söyleyen Recep Bilal Hancı, şunları söyledi: “İTOSB olarak girişimlerimiz sonucunda geçen yıl “İTOSB Altın Bilezik Eğitim Atölyeleri” projesi tasarlandı. Okulumuz ile birçok sanayicimiz arasında protokol yapılarak 11’inci sınıfların haftada 2 gün atölye derslerini bu işletmelerde işlenmesi sağlandı. Şu an ülkemiz gündeminde de yer alan Okul Sanayi İşbirliği Modeli, girişimlerimiz ve değerli sanayicilerimizin desteği ile çok daha önceden okulumuzda ve bölgemizde uygulanmaya başlandı.”

ÜRETKEN LİSE İTOSB MTAL’de, mevcut makine ve donanımla döner sermaye kapsamında MEB öğretmen kürsüsü ve ortaokul öğrenci sırası yapıldığını da kaydeden Hancı, “Bunun yanı sıra PLC eğitim hizmetleri, ferforje tasarım çöp kovaları imalatı, CNC tezgâhlarla mil ve otomotiv yedek parça imalatlarıyla birlikte okulumuz döner sermaye işletmesi cirosu yıllık 1 milyon TL olarak gerçekti. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın 2 veya 3 katı kadar arttırılmasını hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Haber kaynağı için tıklayınız (Sanayi Gazetesi)